המחשבה הקוואנטית בשפת כולם בימים אלה. המשקיעים, העסקים הגדולים והממשלות כאחד נרגשים לגבי הפרספקטיבה להשגת יכולות חדשות המשנות את העולם, החל מכספים ובטחון ועד ללוגיסטיקה ולבריאות.
לעיתים קרובות קשה להבין, אך מה שאתה באמת צריך לדעת הוא: חשיבה על “מחשבה קוואנטית” צריכה לעורר את אותו הדמות הרחבה כמו “מחשבים”. זה יכול לשנות לחלוטין את העולם ואת חיי כולם לטובה – אפילו בדרכים שאנחנו לא יכולים לדמיין בהם כרגע, כמו שלא יכולנו לדמיין את Netflix ו-Amazon כאשר בנינו את ה-ENIAC לחישוב מסלולי תותבות קלעים.
טכנולוגיית הקוואנטים צפויה להיות מהפכנית במאה ה-21 כמו שהייתה חשיפת החשמל במאה ה-19.
אחד מהשטות הגדולות בתחום מחשבה קוואנטית היא הטעות כי זה יהיה הכול לזוכה. זה לא נכון יותר למחשבה קוואנטית מאשר לתחום רחב כמו “מחשבים”. פשוט תחשוב על עשרת הענקים בתחום המחשבים הקונבנציונליים: אינטל, AMD, מטה (Meta), מיקרוסופט, גוגל, אפל, דל, סיילספורס ואמזון… יש כל כך הרבה הצלחות עצומות כי התחום כל כך רחב.
Never miss breaking news – sign up now to be notified!
מאיפה מגיע הגישה של “זוכה יוקח הכל”? אני חושב שזו יכולה להיות תוצאה של הזרמת השקעות של הון סיכון לתחום הקוואנטי. הכלכלה של ההון סיכון פשוטה – השקעה בתיק מגוון עם מספר קטן של נצחונות עצומים. מספר מועט של חברות צריכות להחזיר 100 פי יותר כדי לפצות על ההפסדים הרבים והנצחונות המועטים בתיק. (למבט חזותי מצוין על המודל הזה, ראה ההסבר הפשוט הזה מאת פיל מורל מ- Main Sequence Ventures).
בהחלט, אפשר להשיג נצחונות עצומים עם מודל זה וזה היה חלק מרכזי בצמיחת עמק הסיליקון והתחום הטכנולוגי הגלובלי הרחב. אך ההסתמכות היתרה על מודל כלכלי שדורש מספר קטן של נצחונות עצומים יכולה לגרום לעיוותים.
בתחום המחשבה הקוואנטית, אני חושב שאנחנו רואים כי כך נגזרת כיוונה משקיעה לשקעה בתחום המדע והטכנולוגיה של הקוואנטים.
למרות רמת העניין מצידם של המשקיעים, סיפורים על תעשיית הקוואנטים הצטיידו בממד יחיד, מפצלים בצורה פשוטה בין חומרה קוואנטית ותוכנה קוואנטית, ולאחר מכן מציעים כי החברה שתהיה בראש תחום מסוים תכולה בידיה את התחום. נקודת ראיה מפוקפקת יותר של תעשיית הקוואנטים מציגה אפשרות נוספת עם פוטנציאל רחב יותר להשפעה ולכידת ערך.
כדי להבין את ערך התחום בסך הכול, אנחנו יכולים ליישר את השחקנים השונים בתעשיית הקוואנטים עם השכבות שכבר קיימות בתחום המחשוב הקונבנציונלי והתוכנה:
- צוותים שמבנים חומרה למחשוב קוואנטי מאפשרים גישה לענן למערכותיהם, ובכך מיישרים אותם עם תשתיות ענן כשירות (IaaS).
- צוותים המפתחים אפליקציות ואלגוריתמים וצוותים המתמקדים בכלים למפתחים מתמקדים בחיבור המצאותיהם למחשבים קוואנטיים הנגישים דרך הענן ומאפשרים את זמינותם דרך הענן, בדמיון עם תוכנה של אפליקציות כשירות (SaaS).
- Q-CTRL היא עסק שמגדיר את קטגורייתו ומוביל בפיתוח קטע התוכנה לתשתיות קוואנטיות, ומספק קשר בין מעבדי קוואנטים “בר מתכת” (Bare Metal) של תשתיות כשירות וספקים של תוכנה כשירות (SaaS).
- מספקים כמו AWS, Microsoft ו-IBM בונים פלטפורמות ענן תומכות עבור משתמשי סופיים, מיושרות עם פלטפורמת ענן כשירות (PaaS).
הוא מובן באופן מיידי כי חלוקה רחבה יותר מציעה אפשרויות רבות יותר להצלחות בגדלים רבים.
אך אפילו בתוך כל אחת מהקטעים הללו, קיימת הזדמנות שלא נהגברה במידה מספקת לצאת לפועל הרבה מנצחים. אמזון ומיקרוסופט קיימות זו לצידה של ספקי שירותי עיבוד ענן גדולים (PaaS). דל ולנובו קיימות כיצרני שרתים (IaaS). סיילספורס, מיטה ונטפליקס מספקות תוכנה של אפליקציות (SaaS). ג’וניפר נטוורקס, סיסקו ווימר מספקות תוכנה תשתיות עיקרית שהיא האחראית להפעלת כל השירותים האחרים הללו. אלה כלכלות בערך עשרות מיליארדי דולרים.
למה העתיד של המחשב הקוואנטי צריך להיות שונה בכלל?
תוסיף לתפיסה הכללית זו את נושא הטכנולוגיה הריבונית – כאשר ממשלות מושקות כסף לחברות בחסרון אחר בכדי לבטוח יכולת קוואנטית מקומית – והרעיון של הרבה מנצחים מתחזק.
להתמקד קצת יותר בקטגוריה אחת, Q-CTRL היא ספקת תוכנה לתשתיות קוואנטיות הראשון שזוכה להצטיין בתעשיית הקוואנטים. בדמיון ל-VMWare, תוכנת התשתיות הקוואנטית של Q-CTRL מווירטואליזה חומרה של מחשב קוואנטי, ומבטלת את הקשר בין המאפיינים הבסיסיים של החומרה והיכולת הקוואנטית המחשבתית האמיתית. פעולה זו משפרת במסיביות את הביצועים ומרחיבה את הנוחות, היעילות מבחינת העלות, והתאימות חוץ-פלטפורמתית של החומרה כך שהיא תהיה רלוונטית יותר למשתמשי סופיים וצוותי אפליקציות.
כמו בתוכנה תשתיות קונבנציונלית, תוכנת התשתיות הקוואנטית עוזרת לצוותי תוכנה אחרים לפתוח את ערך הקניין הרוחני שלהם ומגבירה את ערך התשתיות החומרה הנגישות דרך הענן.
בהתחלה, צוותי חומרה קוואנטיים חיפשו להתמודד עם האתגרים באופן עצמאי. פרדיגמה של שילוב כולי של 100% בתעשיית הקוואנטים מתעלפת בשל שני סיבות. בראשית, פיתוח חומרה מחייב שיטת עבודה ספציפית, וצוותים טריים בבניית חומרה קשה להצליח גם לייצר תוכנה מצוינת. שנית, ייצור חומרה למחשבים קוואנטיים מהווה אתגר מספיק גדול – והמצפה לקבל את כל החדשנות בתחום העיצוב, הבנייה, הפעלה והיישום של מכונות חדשניות אלה מארגון יחיד אינו ריאלית.
ההתפשטות של מחשבים קוואנטיים הנגישים דרך הענן המאיצה את הטרנד הזה, ומאפשרת לספקים מומחים לפתח ולבחון את הטכנולוגיה שלהם מבלי צורך לפתח גם את החומרה הבסיסית.
התוספת העיקרית של Q-CTRL באה דרך המומחיות וההתמקדות הזו. אנחנו מנהלים את צוות המומחים הגדול בעולם בשם “הנדסת שליטה קוואנטית” והפכנו אותו למציאותית וייחודית דרך הצעה תשתיותית לתוכנה. בקיצור, אנחנו יכולים להפוך את החומרה של מחשבי קוואנטים לבצע פעולות שמפתיעות גם את הצוותים שבונים את המערכות.
כמו עם תוכנות אבטחת ענן, הכי טוב הוא להשאיר משימות קריטיות לצוותים מתמקדים עם מומחיות מיוחדת. אין שום סיבה שאנחנו לא יכולים לזכות כולנו.
הסיכון הגדול שאנחנו עומדים בפניו הוא האם אנחנו מאפשרים לשאיפותינו להידכא על ידי דמיון מצומצם. היווצר נרטיב שמספק רק מנצח אחד או שניים ישאיר כמעט את כל ההזדמנות על השולחן.
Leave a Reply